THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

حبل من الله حبل من الناس
Dan syaitan berkata ketika perkara hisab telah diselesaikan,"Sesunnguhnya Allah telah menjanjikan kepadamu janji yg benar,dan aku pon telah menjanjikan kepadamu tetapi aku menyalahinya.Tidak ada kekuasaan bagiku terhadapmu,melainkan sekadar aku menyeru kamu lalu kamu mematuhi seruanku,oleh sebab itu janganlah kamu mencerca aku,tetapi cercalah dirimu sendiri.Aku tidak dapat menolongmu dan kamu juga tidak dapat menolongku.Sesungguhnya aku tidak membenarkan perbuatanmu mempersekutukan aku sejak dahulu."Sungguh orang yang zalim akan mendapat siksaan yang pedih.

2012年1月12日木曜日

bukan mudah

Kami telah menjadikan mereka itu sebagai pemimpin-pemimpin yang memberi petunjuk dengan perintah Kami, dan telah Kami wahyukan kepada mereka untuk senantiasa mengerjakan kebajikan, mendirikan shalat, menunaikan zakat, dan hanya kepada Kamilah mereka selalu mengabdi.(QS. Al-Anbiya’: 73)

Kata2 Khalifah Abu bakar Assiddiq ra setelah dilantik sbg pemimpin:

“Saudara-saudara, Aku telah diangkat menjadi pemimpin bukanlah karena aku yang terbaik diantara kalian semuanya, untuk itu jika aku berbuat baik bantulah aku, dan jika aku berbuat salah luruskanlah aku. Sifat jujur itu adalah amanah, sedangkan kebohongan itu adalah pengkhianatan. ‘Orang lemah’ diantara kalian aku pandang kuat posisinya di sisiku dan aku akan melindungi hak-haknya. ‘Orang kuat’ diantara kalian aku pandang lemah posisinya di sisiku dan aku akan mengambil hak-hak mereka yang mereka peroleh dengan jalan yang jahat untuk aku kembalikan kepada yang berhak menerimanya. Janganlah diantara kalian meninggalkan jihad, sebab kaum yang meninggalkan jihad akan ditimpakan kehinaan oleh Allah Swt. Patuhlah kalian kepadaku selama aku mematuhi Allah dan Rasul-Nya. Jika aku durhaka kepada Allah dan Rasul-Nya maka tidak ada kewajiban bagi kalian untuk mematuhiku. Kini marilah kita menunaikan sholat semoga Allah Swt melimpahkan Rahmat-Nya kepada kita semua”.

bukan senang nak pikul tanggungjawab sebagai pemimpin

amanah itu kan berat

namun..

apabila diberi kepercayaan untuk memimpin

seharusnya..

bertanggungjawablah

kerana..

anda pasti akan disoal di akhirat kelak

menjadi pemimpin ney x semestinya bermaksud memimpin orang laen..

setiap daripada kita adalah pemimpin sebenaqnya

pemimpin kpd diri sendiri

bukan mudah nak pimpin diri sendiri

hati kata laen akal kata laen

tapi..

kalau ada iman..

pasti senang..

ikutlah kata iman

marilah kita sama-sama jadi pemimpin yang beriman dan bertaqwa

pemimpin diri,keluarga.masyarakat,negara,bangsa,dunia,etc
0 comments: